Китай націлився на значне скорочення імпорту сої та шроту

28 вересня 2022, 11:07 2199

Китайським фермерам та місцевим органам влади наказано скоротити використання соєвого шроту в кормах для тварин.

Це пов'язано з реалізацією програми зі скорочення залежності від імпорту та підвищення самозабезпечення у сільському господарстві, пише South China Morning Post.

«Скорочення використання та заміщення соєвого шроту — це не просто пасивне рішення, що дозволяє впоратися з проблемою невизначеності зовнішніх поставок, а й активна дія, що дозволяє фермерам заощадити кошти, виробникам кормів — матеріали, а галузі — підвищити свою ефективність та забезпечити продовольчу безпеку», — зазначили у Міністерстві сільського господарства та розвитку сільських територій КНР.

Соєвий шрот є найпоширенішою білковою добавкою у кормах для сільськогосподарських тварин. Минулого року понад 85% обсягів сої до Китаю було завезено з Бразилії та США.

Також зазначається, що виробники вже розпочали скорочення використання соєвого шроту, вага якого в національних кормах знизилася з 17,7% у 2020 р. до 15,3% в 2021 р. Це еквівалентно падінню використання соєвого шроту на 10,8 млн т, еквівалент бобів — 14 млн т.

Основною метою аграрного міністерства КНР є зниження  попиту на сою до 30 млн т, що складає майже одну третину річного імпорту сої минулого року.

За перші вісім місяців 2022 р. Китай імпортував на 37,7% менше соєвого шроту, ніж рік тому, у той час як закупівлі іноземної сої скоротилися на 8,6%, за даними китайської митниці.