В Україні прогнозують пришвидшення інфляції

14 червня 2024, 19:00 2085

Національний Банк України очікує помірного пришвидшення інфляції в наступні місяці та її виходу за межі цільового діапазону до кінця року.

Як гвориться у повідомленні НБУ, така цінова динаміка визначатиметься передусім збереженням тиску на витрати бізнесу в умовах війни, вірогідно, дещо нижчими врожаями після минулорічних рекордів, перенесенням на ціни зростання заробітних плат відносно високими темпами, а також підвищенням тарифів на електроенергію. 

В НБУ уточнили, що після тривалого періоду зниження інфляція залишилася незмінною у квітні та лише незначно зросла в травні — до 3,3% у річному вимірі. Такі темпи зростання споживчих цін були нижчими, ніж очікував регулятор. Як і раніше, відхилення від прогнозу передусім зумовлено стрімким здешевленням сирих продуктів харчування завдяки сприятливим погодним умовам, ефектам високих минулорічних врожаїв і переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок. 

«Зважаючи на баланс ризиків, усе ще стримані показники інфляції та поліпшення інфляційних очікувань, Правління НБУ вирішило знизити облікову ставку на 0,5 в.п. — до 13,0%», — додали в НБУ.