Програма компенсації за сільгосптехніку запрацювала дуже пізно

11 липня 2024, 08:00 843

Великий виробник елеваторного обладнання KMZ Industries за два місяці дії оновленої програми часткової компенсації вартості вітчизняної сільгосптехніки підписав на понад 200 млн грн контрактів з аграріями, які планують брати участь у програмі.

Про це розповів заступник гендиректора з розвитку компанії KMZ Industries Борис Рибачук для видання Delo.ua.

За його словами, старт програми в цілому посилив попит на цю продукцію на ринку. Багато хто з аграріїв до останнього моменту чекав поновлення програми, щоб до жнив встигнути збудувати елеватор або потужності для зберігання зерна. У 2022-2023 роках через воєнні ризики багато аграріїв відклали плани з розширення зерносховищ, і саме запуск компенсацій спонукав споживачів переглянути доцільність інвестицій в обладнання.

«Ринок елеваторного обладнання в Україні кожний рік війни скорочувався на 10-15%. Причини — ракетні обстріли, воєнні ризики, проблеми з експортом зерна і волатильність цін на агропродукцію. Їх не компенсує навіть поступове відновлення світових цін на збіжжя. Тому сподіваюсь, що завдяки цій компенсації ринок утримуватиметься хоча б на нинішньому рівні», — зазначає Рибачук. 

Він вважає, що у програмі є як позитивні моменти (посилені вимоги до локалізації, низькі корупційні ризики, уникнення звикання до субсидій), так і недоліки.

«Фермери бажають побудувати або розширити елеватор до сезону нового врожаю, — пояснює Борис Рибачук. — 2024 року програма компенсацій запрацювала дуже пізно, а якби вона стартувала з 1 січня — набагато більше аграріїв наважилися б реалізувати такий проєкт, щоб до жнив встигнути добудувати місткості для зберігання зерна. Цей досвід варто врахувати і у 2025 році».