НБУ покращив прогноз зростання економіки, але погіршив — щодо інфляції

25 липня 2024, 19:00 827

Правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%.

Це рішення спрямовується на забезпечення стійкості валютного ринку та наближення інфляції на прогнозному горизонті до цілі 5%, говориться у повідомленні НБУ.

«Після тривалого періоду зниження інфляція в травні відновила зростання, а в червні пришвидшилася до 4,8% у річному вимірі… Нижча, ніж очікувалося, динаміка цін на продукти харчування компенсувала суттєвіше підвищення тарифів на електроенергію для домогосподарств. Водночас базова інфляція відповідала прогнозу НБУ та становила 5% у червні. Фундаментальний ціновий тиск посилювався через збільшення витрат бізнесу на оплату праці й електроенергію. Крім того, на динаміці окремих компонентів базового індексу споживчих цін позначилося послаблення обмінного курсу гривні», — пояснили в банку. 

Прогнозується, що надалі інфляція пришвидшиться до 8,5% на кінець року, але вже 2025 року становитиме 6,6%. 2026 року інфляція повернеться до цілі НБУ в 5% на тлі поступової нормалізації функціонування економіки та подальшого поліпшення ситуації в енергетиці.  

«Попри дефіцит електроенергії та менші порівняно з попереднім роком урожаї, НБУ дещо поліпшив прогноз економічного зростання на цей рік — до 3,7%... Поступова нормалізація умов функціонування економіки, збереження м’якої фіскальної політики разом із розбудовою експортних шляхів і пожвавленням зовнішнього попиту сприятимуть пришвидшенню темпів зростання реального ВВП до 4-5% у 2025-2026 роках», — вважають у Нацбанку.