Виноробня на Львівщині розширить виноградники австрійськими сортами

07 вересня 2024, 15:12 3401

Виноробня Petervine на Львівщині нині має під виноградником, який вже повноцінно плодоносить, 2,5 га. Цього року посадили ягоду ще на 0,7 га і загалом мають 3,2 га. На цьому господарі зупинятися не збираються і наступного року планують закласти ще 1,5 га.

Про це AgroPortal.ua розповіли власники виноробні Petervine Петро та Юрій Федина.

Наразі вони вирощують 35 сортів столового винограду, з яких 15 — кишмиш та 22 — технічні.

Винороби зазначають, що зі зміною клімату перспективи виноградарства на Львівщині дуже багатонадійні. Зараз практично немає холодних зим, коли температура повітря опускається нижче -25°С. Почавши займатися виноградарством, Петро та Юрій завжди експериментували та підбирали сорти, які підходять для їхнього регіону, і продовжують це робити. На відкритому ґрунті випробовують, як себе покажуть пізні сорти — Мерло, Санджовезе, Сіра, які також потребують багато сонця.

«Щодо прикмет, то, напевно, це насамперед впертість і віра в майбутнє. Багато хто не вірив, коли ми висаджували перший виноград, що з цього щось вийде. Казали: «У нас виноград не виросте, не той клімат, замало сонця». Ми таки довели, що на Львівщині може рости виноград, з якого можна робити хороше вино!» — говорить Юрій Федина.

У лютому 2022 року власники Petervine вже домовилися з розсадником з Австрії про закупівлю саджанців винограду, але почалася війна. Наступного року планують відновити співпрацю. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua