В Україні загальна площа під часником складає 400 га

16 квітня 2023, 11:15 4122

Загальна площа під часником в Україні сягає максимум 400 га. Щоб зросло промислове виробництво часнику, фермери повинні працювати не на емоціях, а мати чіткі розрахунки окупності, реалізації тощо.

Про це AgroPortal.ua розповів директор компанії «Єврошок» Сергій Шиш.

propData.content.image

Вони можуть в умі щось розрахувати, але все ж варто взяти калькулятор. Наприклад, ми сіємо 350-380 тис. рослин. Помножте на мінімальну вагу головки і вже приблизно розумітимете планову урожайність часнику. Головне — не боятися вкласти гроші в насіння, потрібно повірити цій культурі. На 1 га необхідно насіння часнику на близько $12 тис., а на цю саму площу кукурудзи або соняшнику — на $200. У фермерів відразу ступор від таких цифр, хоча зараз вартість часнику 150 грн/кг.

Починати займатись цим бізнесом Сергій Шиш радить з поля будь-якого розміру. Потрібно виходити з бюджету та за раціональність брати кратне поле, щоб сусідні культури під час обробки фунгіцидами, гербіцидами не потрапляли на часник, і так само й навпаки.

«Рано чи пізно Україна має заходити на ці культури: ринок землі відкрили, її вартість буде збільшуватись, як колись було з нерухомістю. І постане питання терміну окупності. Якщо в Іспанії земля коштує 17 тис. євро/га, то уявіть, за скільки років фермер окупить її. Тому й іспанці посідають перше місце з промислового вирощування часнику. Сьогодні в Україні, за моїми підрахунками, часнику вирощують максимум 400 га», — резюмує Сергій Шиш.


Для довідки: ТОВ «Єврошок» — торговельно-виробнича міжнародна компанія, лідер на ринку аутсорсингових послуг з промислового вирощування часнику, а також з продажів насіння та техніки для промислового вирощування.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua