Насіннєві господарства борються за майбутній урожай

04 квітня 2022, 09:20 516

Насіннєве господарство ДП «Біріт-Надія» входить до складу ГК «Агро Експерт» і обробляє на Вінниччині близько 1 тис. га. На полях підприємства вже провели підживлення озимих і почали працювати над захистом посівів.

Про це AgroPortal.ua розповів головний агроном господарства Олег Загородній.

«У перші дні війни ми не розуміли, що буде далі та чого чекати. Але після початку бойових дій продовжували вносити добрива, проводити всю необхідну роботу та будували плани, особливо щодо озимих культур», — зазначає Олег Загородній. 

На сьогодні господарство посіяло ранні ярі, проводить захист ріпаку і вже готове цього тижня розпочинати сівбу пізніх ярих. 

Через війну була переглянула сівозміна: збільшили площі під соняшником і ярою пшеницею, незначно зменшили посівні площі під кукурудзою. Загалом заплановано посіяти приблизно однакові площі соняшнику і кукурудзи в межах 280 га, разом озимої та ярої пшениці буде близько 300 га і 150 га — ріпаку.

propData.content.image
Олег Загородній, головний агроном ДП «Біріт-Надія»

«Після початку війни у аграріїв виникла невизначеність щодо посівів, деякі сіють круп’яні культури, зокрема гречку. Ми не кинулися в це, тому що нам доволі складно ламати структуру посівних площ. Також варто розуміти, що не всі агрономічні плани можна буде виконати, адже зараз доступні не всі ресурси, які планували»

Він додає, що загалом аграрії Вінниччини вже активно працюють: техніка в полі, сіють буряк, ранні ярі, починають сіяти соняшник.

«Добривами, насінням, ЗЗР у цілому забезпечені. Якщо чогось і не вистачало, то сільгоспвиробники шукали заміну. Але загалом ці питання закриті. Водночас багато хто повідомляє про проблеми з пальним: на заправках роздрібна ціна одна, а на оптовий продаж — вища», — зазначає Олег Загородній.

На його думку, зважаючи на всі обставини, собівартість сільгосппродукції буде зростати, адже, окрім здорожчання ресурсів, вологи цього року не так багато — на рівні 130 мм в метровому шарі, що не дає надії на рекордні врожаї.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua