Думка: З питанням обмеження експорту кукурудзи варто почекати місяць

22 січня 2021, 16:25 2478

Підписання Меморандуму про визначення обсягу граничного експорту кукурудзи варто відтермінувати на місяць.

Про це заявив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко під час прес-конференції «Харчові продукти здорожчають на 5%, переробні аграрні підприємства отримають збитки до 70%. Кому вигідний закон 3656?».

«В Україні вирощено 27,8 млн т кукурудзи, при цьому потрібно близько 5 млн т перехідних залишків, хоча ми використовуємо 3,5-4 млн т. На сьогодні експортовано 10 млн т кукурудзи, тобто ще 13 млн т можна експортувати», — зазначає Леонід Козаченко.

За його словами, пропонується підписати додаток до меморандуму про обмеження максимального експорту кукурудзи на рівні 23 млн т.

«Якщо це зробити зараз, то це вдарить по цінам — внутрішні ціни на кукурудзу знизяться. Краще ще місяць почекати, а потім підписати документ», — вважає Леонід Козаченко.

N.B. Названо терміни ухвалення рішення щодо внесення кукурудзи в зерновий меморандум

Також він розповів, що є пропозиція до уряду щодо надання державних гарантій підприємствам, які працюють у тваринництві та не можуть купити кукурудзу в зв'язку з обмеженими фінансовими ресурсами та неможливістю кредитування.

«Підприємства могли би взяти під державні гарантії кредит та купити кукурудзу на період до нового врожаю», — зазначає Леонід Козаченко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua