Громади об'єднуються з фермерами в організації переробки

08 лютого 2023, 12:00 2341

У Буцькій громаді на Черкащині фермерів спрямовують на переробку зернової продукції, та й молочної також, щоб не повторилась ситуація, як на початку війни, коли вони залишились без можливості фінансування.

Про це AgroPortal.ua розповів голова Буцької громади Сергій Залізняк.

«2022 рік був важким для всіх, аграрії не стали виключенням. Я вдячний усім, адже ніхто не відмовився заплатити податок, а це найголовніше нам як місцевій раді. Саме з податків утримуються всі заклади й інфраструктура у громаді. За інформацією фермерів, багато продукції зараз ще знаходиться на складах, раніше продати її було неможливо. Влітку, коли відкрили зерновий коридор, змогли трохи продати зернових, зараз знову ціни нормальної немає. Та попри це, аграрії поступово намагаються виходити з цієї ситуації»,  розповідає Сергій Залізняк

За його словами, зараз громада спільно з аграріями працює в іншому напрямі — щоб більше йшли в переробку. Адже сьогодні 1 тонна пшениці коштує 5 тис. грн, а ціна тонни крупи пшеничної — 25 тис. грн. 

«Потихеньку цей процес рухається вперед, маємо домовленість із двома господарствами на переробку молочної та зернової продукції. Гадаю, якщо нам вдасться це зробити, то з’являться нові робочі місця, і це буде вигідно для наших фермерів, які не будуть перейматись — чи продадуть пшеницю, а ось крупи реалізують точно»,  зазначає Сергій Залізняк.

Він додає, що зараз на території Буцької громади працює завод продтоварів, але він займався переважно переробкою тієї продукції, яку йому постачали. Тобто місцеві жителі пшеницю переробляли на борошно, крупи, вермішель, але це не була реалізація, а лише переробка.

«Вони переробили і людям повернули їхню продукцію за якусь там плату, але так щоб переробка з реалізацією — таких у нас підприємств не було. Зараз я їх спрямовую на те, щоб вони пакували продукцію і реалізовували її через торговельні мережі»,  говорить Сергій Залізняк.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua