Фермери: Цукровий буряк — рентабельна культура, але затратна 

24 липня 2018, 15:04 4583

ФГ «Тетяна 2011» в цьому році збільшило площу під цукровими буряками до 300 га порівняно із 178 га в 2017 році.  

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua розповів головний агроном ФГ «Тетяна 2011» Олександр Сивогорло.

«У цьому році ми маємо тенденцію до зниження експорту цукру, через що внутрішня пропозиція давить на ціни, і сьогодні цукор коштує 10,20 грн/кг, а торік ми його продали по 14 грн/кг», — зазначає Олександр Сивогорло.

ФГ «Тетяна 2011» вже кілька років працює по давальницькій схемі зі Згурівським цукровим заводом.

«Цукор завжди вважався твердою валютою, і цукровий буряк ми вирощуємо з таких мотивів, що на сьогоднішній день це високорентабельна культура, але нею мало хто займається через її затратність. Можна сказати, що це культура вищого пілотажу, бо не пробачає помилок у технологіях вирощування. Не кожному вона вдається, і не кожен може інвестувати у вирощування цієї культури», — говорить Олександр Сивогорло.

За його словами, сільгоспвиробники, які займаються вирощуванням цукрового буряку, все ж таки сподіваються, що ситуація на ринку цукру зміниться.

«Нам не потрібно високих цін, а лише щоб ціна була стабільна і прогнозована. Щоб виробник, орієнтуючись на ціну цукру, міг розрахувати свою економіку», — уточнює Олександр Сивогорло.


Для довідки: ФГ «Тетяна 2011» знаходиться у Згурівському районі Київської області. Займається рослинництвом і козівництвом. В обробітку має 2145 га.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua