Фермери зменшують площі під картоплею через відсутність контрактів на переробку

05 квітня 2022, 08:00 1474

Весняно-польові роботи розпочались по всій Україні: від Херсонщини до півночі Житомирської області.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник ФГ «Аделаїда» Сергій Рибалко.

«На півдні закінчуємо посадку картоплі. Розпочали посів соняшнику. Ведуться обробки засобами захисту рослин озимих культур — ріпаку та пшениці. Розпочали, де можливо, полив озимих, на півночі проводимо підживлення. Посадили перші 80 га картоплі. Близько 70% сівозміни вже було засіяно з осені пшеницею та ріпаком», — каже він.


За словами фермера, на півдні вони суттєво зменшили площі під картоплею — з 530 га до 140 га, оскільки немає достатньої кількості матеріальних засобів. Не розраховують і на стабільність поливу, тому залишили тільки ті поля, які можна поливати зі свердловин, тому що питання води з Північно-Кримського каналу на сьогодні не вирішене. А головне — зупинилась переробка картоплі, тож вони мають у 10 разів менше контрактів, ніж планувалось до війни. 

Всю іншу площу на Херсонщині засіватимуть соняшником, як і більшість аграріїв, що знаходяться на тимчасово непідконтрольних територіях. 

«На півночі збільшили площу картоплі на 100 га — до близько 400 га. Приблизно 500 га засіємо соняшником і гречкою. Технології будемо дотримуватись на 100%», — підсумував Сергій Рибалко.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua