Фермери заявляють про недоступність програми кредитування 5-7-9%

15 лютого 2022, 17:32 965

Наймасовіший сегмент фермерських господарств не має доступу до державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», і через це перебуває у нерівних умовах порівняно з великими господарствами.

Про це під час прес-конференції заявив віцепрезидент Асоціації фермерів та приватних землевласників (АФЗУ) Віктор Шеремета.

За його словами, наявного фінансування фонду підтримки фермерів недостатньо, щоб охопити велику кількість фермерів, а програми, які були запроваджені попереднім урядом і справді діяли, на сьогоднішній день призупинені. 

«Наприклад, на той час була затверджена концепція розвитку фермерських господарств в Україні, за результатами якої відбувся стрімкий ріст фермерства, працювала система компенсації на купівлю вітчизняної техніки та насіння, існувала програма компенсації відсотків за кредитами, завдяки якій фермери могли отримати кредит під 1%. Зараз на заміну цим програмам запропоноване кредитування під 5-7-9%, але критерії, які висуваються до фермерів, які цією програмою хочуть скористатися, для них недосяжні. Банки орієнтується на крупного виробника, адже з ним працювати зручніше», — зазначив Віктор Шеремета.

За його словами, банкам вигідніше видати одному виробникові такий же за обсягом кредит, як десятку малих господарств. Це свідчить про те, що фермер сьогодні знаходиться в нерівних умовах з крупними господарствами, а тому держава має працювати над тим, щоб більше підтримувати малого і середнього сільгоспвиробника.


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua