Через загрозу боїв на Сумщині виробництво цикорію звели до мінімуму

19 вересня 2025, 10:25 415

У селі Залізняк на Сумщині звели до мінімуму вирощування та переробку кавового цикорію.

Про це AgroPortal.ua розповіла керівник цикорного проєкту села Залізняк Ольга Шляжко.

Цикорний проєкт громада села реалізувала у 2019 році завдяки перемозі у конкурсі «Неймовірні села України», організатором якого є онлайн-видання AgroPortal.ua.

Грантові кошти було витрачено на придбання інвентарю та обладнання для вирощування, переробки і приготування цикорію. Модель роботи була такою: десяток домогосподарств села вирощували цикорій і здавали його для проведення майстер-класів і дегустацій у бібліотеку-кав'ярню.

Ольга Шляжко, керівник цикорного проєкту села Залізняк

На сьогоднішній день вирощуванням і переробкою цикорію займаюсь тільки я, бо наше село відноситься до зони можливих бойових дій, тому заборонені масові заходи. У зв'язку з цим ми не можемо у повному обсязі проводити рекламу і продаж цикорію, тому скоротили виробництво.

Площа вирощування сьогодні складає 0,5 сотки. Але за першої можливості селяни із задоволенням продовжать цю справу.

Зараз цикорій замовляють переважно постійні клієнти як лікувальний напій для підтримки здоров’я. Водночас його продовжують популяризувати — наприклад, передали Євгену Клопотенку корінь цикорію, аби він спробував приготувати з нього страви.

Збір урожаю кавової рослини цьогоріч пройде наприкінці жовтня та у першій половині листопада.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua