Сумчани планують часткову релокацію переробного цеху цикорію

06 травня 2022, 08:00 2411

Жителі села Залізняк (Сумщина), які займаються вирощуванням цикорію, планують закупити обладнання для переробки кавової рослини і продовжити цю справу на заході України.

Про це AgroPortal.ua повідомила активістка села Залізняк Ірина Варламова.

«Війна прийшла і в наш Залізняк — поруч було підбито ворожий танк, постійні обстріли села та багато «блукаючих» нашими лісами, — розповідає Ірина Варламова. — Та попри це наші люди сіють цикорій». 

Доступ до залізняцької сільської бібліотеки-філії, де зберігається обладнання для переробки цикорію, тимчасово неможливий. 

Ірина Варламова

«Мешканці села можуть користуватися цим обладнанням, як прийде більш стабільний час. Оскільки я тимчасово проживаю на заході України, то вирішила податися на грант на підтримку крафтовиків, щоб мати додаткове обладнання для переробки цикорію, адже все залізняцьке закріплене за громадою, його так швидко не релокуєш у разі потреби».

В користуванні Ірини є декілька соток, але основна сировина у Залізняку. «Я хочу закупити обладнання, щоб наша справа, яку ми розпочали спільно з AgroPortal.ua у межах конкурсу «Неймовірні села України 2019», продовжувалася за будь-яких умов», — каже Варламова.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua