Не всі равлики придатні для їжі
Найчастіше українські фермери розводять виноградного равлика, якого ще називають бургундським, а також великих сірих равликів Helix Aspersa Maxima і маленьких сірих Helix Aspersa Muller. Останні популярні у польських споживачів і підприємців.
Вживати також можна і ікру равликів.
В Україні найбільше виноградних равликів, вони ж і найцінніші. Їхнє м'ясо корисніше, ніж у інших видів. Виноградними вони називаються тому, що вперше були виявлені на виноградному листі. Живуть у садах, городах, балках, у траві й квітах, на зиму закопуються під землю. А по винограду повзають в пошуках їжі.
Живуть довго, в середньому 8-9 років. На осінь і зиму впадають в сплячку, прокидаючись тільки в квітні. З настанням ранніх осінніх холодів починають закопуватися в ґрунт на глибину до 10 см, в рідкісних випадках — до 30 см.
Колір раковини виноградних равликів залежить від місця проживання: в сухому місці раковина світліше і твердіше, у вологому середовищі — темніше і м'якше.
Спочатку потрібно зібрати стадо
Групу равликів називають стадом. Вони гермафродити, потомство зможе приносити будь-який молюск. У виноградних равликів зазвичай буває до 60 дитинчат на рік. Знайти їх можна в садах, луках, городах, квітниках. Але навряд чи ви зможете знайти за короткий термін 500 штук, а менше немає сенсу — не вийде сформувати маточне стадо і отримати прибуток.
Купувати можна як поштучно, так і на вагу, це навіть вигідніше.
Равликовий бізнес добре розвинений в Польщі, тому там можна знайти равликів найвищої якості. Якщо ви серйозно налаштовані розводити цих молюсків, вирушайте до Польщі за першим маточним стадом, яке будете використовувати для розведення.
Крім того, в Польщі можна підвищити кваліфікацію в їх вирощуванні.
Без реєстрації діяльності не обійтися
Потрібно як мінімум зареєструватися в якості підприємця, оформити документи за кодом діяльності, пов'язаної з рибопродуктами, ракоподібними і молюсками (КВЕД 05.00.11.300) і бути готовим до перевірок ветеринарними службами. Постачати равликів в українські ресторани і експортувати в Європу можна тільки при наявності сертифіката, що підтверджує якість м'яса.
Розведення равликів вимагає терпіння
Їм необхідні комфортні умови. Ідеальна температура для утримання — 23 градуси за Цельсієм. Ґрунт має бути насичений кальцієм і регулярно зволожуватися, в сухому розмножуватися вони не будуть. Якщо равлику не створити відповідні умови, з потомством він не поспішатиме — равлики можуть довго тримати в собі зародків. У загонах равликової ферми потрібно регулярно прибирати, інакше молюски захворіють і помруть.
Равлик готовий до вживання у віці від півроку до трьох років, але найчастіше в півтора року.
Після спарювання обидві особини відкладають ікру
Найчастіше вони розмножуються з березня по травень. Через два тижні після спарювання готові відкладати ікру. На це у молюска йде приблизно дві години. Ікру равлик засипає землею. Приблизно через три тижні народжується потомство. Експерти радять виділити спеціальний молюскарій і відсаджувати туди особин, у яких почався шлюбний період. Тоді вся ікра буде знаходитися в одному місці та її буде зручніше діставати.
Створіть кілька загонів, де будуть рости равлики до півроку. Оскільки вони ростуть нерівномірно, стежити за потомством легше, розподіляючи їх за розміром.
Два оптимальних способи розведення равликів: загони і теплиці
В Україні прижилися два способи розведення равликів. Перший — «натуральний», коли равликів розводять на відкритому повітрі в загонах. У цьому випадку витрати мінімальні: на корм і матеріали для огорож. Однак тут більше мінусів, ніж плюсів. Потрібно захищати равликів від хижаків, складніше контролювати вологість, підходить цей спосіб тільки для літа.
Другий варіант — теплиці. У теплицях розводити равликів можна не тільки влітку, але інвестицій потрібно більше. Для 15 кг маточного стада, 750 дорослих особин, необхідно 4 м2 закритого приміщення для стада, 18 м2 приміщення для інкубації яєць і молодняка, 8 пластмасових боксів 1×0,5 м для утримання дорослих равликів маточного стада, 150 пластмасових кюветів для утримання молодняка невеликих розмірів, кілька металевих стелажів, 400 м2 загороженого вольєра для вирощування основного стада.
Харчуватися равлики можуть опалим листям, бур'янами, капустою, полуницею, малиною, кульбабами, стеблами щавлю та іншим рослинами. Також слід підгодовувати їх сухим молоком, комбікормом і крейдою. Пропорції залежать від кількості особин у стаді. Щоб вони вийшли великими і м'ясистими, потрібен спеціальний корм для равликів.
Продавати равликів можна як живими, так і обробленими
Як тільки перша партія досягла оптимального рівня зростання, при якому їх можна витягати з раковини, приблизно в 9 місяців, відберіть найбільш великих особин для маточного стада. А інших можна продавати.
Перед тим, як вбити равлика, його потрібно 3-4 дні морити голодом, так організм максимально очиститься. Після цього вбити і зняти з нього раковину. Далі швидко заморозити і відправити на продаж.
Можна продавати і живих равликів. Але не можна зберігати поруч живих і мертвих особин.
AgroPortal.ua за матеріалами Аggeek.net