Органічна практика зі спокусливою ягодою

12 грудня 2016, 00:00 2670

Це літо, мабуть, було найкращим в моєму житті. І почалося воно з новини, що я їду в Німеччину для проходження практики, а саме збору урожаю полуниці.

Я студентка аграрного вузу, тому багато цікавилась інформацією про технологію вирощування цієї ягоди, її особливостями вегетації та аналізувала різні сорти полуниці. Цей матеріал ми розглядали на таких дисциплінах як, ботаніка, рослинництво, плодоовочівництво та інші. Тому я й хотіла попрацювати на практиці саме з цією спокусливою ягодою, та ще й в Німеччині, країні, яка добре знається на вирощуванні ягід. 

Коли ми приїхали в місто Хамм, на одну з найбільших ферм Німеччини — Hof Kötter, я здивувалася: такої кількості полуниці я ще не бачила, а головне те, що вона вирощена без жодних отрутохімікатів, адже для європейців це дуже важливо і вони готові сплачувати чималі кошти за органічні продукти.

Звичайно, якість і кількість врожаю щороку неоднакова за погодніх умов, але полуниця цього літа «радувала око». Дивовижне поєднання якості та смаку ягід вражало. Як пояснювали фермери, їм це вдається завдяки поєднанню багатьох факторів: якісний посадковий матеріал, правильний обробіток грунту, дотримання сівозмін та спеціальної системи зрошення, невід’ємним фактором є турбота і любов до своєї справи.

На Hof Kötter була можливість приймати участь на певних етапах вирощування та збору врожаю. В університеті подавалась лише теорія, тому на практиці були деякі труднощі, особливо із розрізненням сортів полуниці, адже їх було багато, і всі запам’ятати було спочатку важко, але це були тимчасові труднощі.

За плечима незабутнє літо, сповнене яскравими робочими днями, які дали безцінний досвід, своєрідний багаж знань про полуничку. Я отримала деякі практичні навики, дізналася європейські секрети вирощування та повністю склала картинку про механізм вирощування полуниці.

Нещодавно я почала курсовий проект присв’ячений технології вирощування полуниці, де не аби як знадобились отримані знання. Також приймала участь у конференції з темою перспективи вирощування ягід в Україні. 

Есфір Дворжак, 4 курс, факультет екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування, Вінницький національний аграрний університет


Финал Всеукраинского конкурса «Лучшая аграрная практика 2016». Голосуем!