Виробники цукру просять у держави дотації: 150 грн на тонну

10 жовтня 2021, 09:00 4499

Національна асоціація цукровиків України «Укрцукор», Українська спілка промисловців та підприємців, а також Рада підприємців при Кабінеті міністрів України звернулись до прем»єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням передбачити в держбюджеті на 2022 р. дотації для виробників цукру.

Про це йдеться у повідомленні НАЦУ «Укрцукор».

«Для виготовлення цукру українським заводам цьогоріч знадобиться не менше 300 млн кубометрів природного газу. Через ріст цін на блакитне паливо частина підприємств не зможе організувати виробництво, а сільгоспвиробники, які вклали в це кошти, зазнають значних збитків», — пояснюють спеціалісти.

Також зазначається, що цукровики зараз перебувають на межі нерентабельності. Фермери витрачають понад 42 тис. грн на 1 га посіву цукрових буряків. При середній урожайності 480 ц/га та ціні 1200 грн за тонну буряків їх вирощування не є рентабельним.

Ця ж причина, на думку експертів, зумовлює постійне скорочення площ посівів (зараз 206 тис. га). У 2020 році повноцінно працювали 29 із 33 заводів, ще якась частина з них зазнала збитків.

«Бізнес-спільнота просить урядовців передбачити в держбюджеті-2022 дотації для виробників цукру в обсязі 150 грн на тонну. Сума розраховуватиметься пропорційно обсязу проданої сировини.

Така програма дозволить агропідприємствам не тільки збільшувати обсяги площ під цукровим буряком, але й виведе виробників із тіні, перекриє давальницькі схеми», — наголошується у зверненні.

Також представники асоціацій закликають урядовців спільно віднайти можливості для здешевлення непомірних для багатьох промислових галузей цін на природний газ.