Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.
«Моніторинг цін охолодженої свинини на полицях вітчизняних торгівельних мереж наочно демонструє, що кінцева ціна цього продукту далеко не завжди відображає зміну ціни в закупівлі», — зазначають в асоціації.
Аналітики відзначають, що після зимових свят традиційно відбувається послаблення цін на свинину живою масою, тож за два тижні внутрішні котирування втратили майже 3 грн/кг чи 7,2%.
«Роздрібні ціни відреагували дуже помірним пониженням — на 1 грн/кг чи менше 1% в середньому. А в середині грудня, коли на ринку живця мала місце аналогічна цінова ситуація, роздрібні ціни на свинину були помітно вищими, ніж зараз, — різниця середнього «цінника» становить 2,6 грн/кг чи понад 2%», — додали в асоціації.
Також зазначається, що нинішні закупівельні ціни співставні з показником кінця квітня 2017 р.
«Водночас кінцеві ціни на свинину тоді були значно помірніші: діапазон цін на основні м«ясні частини становив 80-105 грн/кг (зараз 105-147 грн/кг), і лише «преміальна» вирізка коштувала 120,5 грн/кг (зараз 157 грн/кг).
Звичайно, існуючий рівень роздрібних цін відображає і девальваційній процеси (середній курс НБУ у квітні 2017 р. становив 26,55 грн/$ проти 28,15 грн станом на січень 2021 р.) і загальні інфляційній процеси. Проте, відповідні загальноекономічні зміни відбилися і на промислових виробниках свинини. Тож закиди у їхній бік щодо високих споживчих цін на цей вид м«яса безпідставні та мають маніпулятивний характер. Виробники вже котрий місяць збиткують, а ціна на прилавку майже не змінюється», — коментують в АСУ.