Україна збільшила експорт яловичини удвічі

23 серпня 2017, 11:00 4348

За 7 місяців 2017 р. експорт свіжої і охолодженої яловичини із України становив $64 млн, що більше ніж удвічі перевищує показники минулого року за аналогічний період ($30 млн).

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, загалом у 2016 р. за кордон цієї продукції було поставлено на $82,8 млн. Якщо тенденція збережеться, то є всі шанси перевищити минулорічні показники.

«Цього року найбільше зросли поставки закордон замороженої яловичини, частка котрої у структурі експорту зазначеного м'яса становить 74%, решта 26% припадає на свіже і охолоджене м'ясо. У вартісному виразі експорт мороженої яловичини зріс у 2,7 рази, порівняно з аналогічним періодом 2016 року та становив $42,3 млн», — говориться у повідомленні УКАБ.

Географія експорту української яловичини в основному поширюється на країни СНД, куди було направлено 81% всіх поставок охолодженого і мороженого м'яса. Найбільшу частку у цій групі країн займають Білорусь — 40%, Азербайджан — 22% і Казахстан — 16%. Ще 16% всіх поставок припадає на країни Азії, де головними покупцями є Ірак і Грузія. Решта яловичини направляється до країн Африки, в основному в Єгипет.

За першу половину поточного року, за даними УКАБ, середня ціна реалізації свіжої і охолодженої яловичини в країни СНД становила 2,6 $/кг, в країни Азії — 3,8 $/кг. Середня ціна експорту мороженої яловичини за аналогічний період в СНД складала близько 2,7 $/кг, країни Азії — 2,9 $/кг, а Африки — 3,4 $/кг.  

Експорт живої ВРХ також зростає. За січень-липень 2017 р. поставки за кордон худоби становили майже $18 млн, що на 20% більше аналогічного періоду минулого року. Основними споживачами цієї продукції є Ліван — 35%, Азербайджан — 24,4% та Йорданія — 18,4%.