Середня ціна охолодженої свинини на полицях супермаркетів протягом жовтня втратила 2%, а середньомісячна знизилася на 0,7% — до 206,5 грн/кг.
Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».
«Помітнішим за середній рівень було зниження цін на стейк та свинячу вирізку, які втратили 1,3% та 1,0% відповідно. Окрім преміальних частин, відповідне здешевлення торкнулося і цінників свинячої лопатки. Зниження середньомісячних цін інших відрубів не перевищило 1 грн/кг», — коментують у профільному об’єднанні.
Хоча у жовтні роздрібні ціни на свинину «відгукнулися» на зміну закупівельних, зниження останніх було значно помітнішим, зауважують в АСУ.
«Ціни на свинину живою масою восени традиційно знижуються у відповідь на сезонні зміни попиту та пропозиції на ринку. Цьогоріч середня жовтнева ціна втратила 11,8% проти вересневої позначки, проте зміна роздрібної ціни мінімально відобразила досить драматичне коливання котирувань на сировинному ринку», — зазначають фахівці.
І додають, що темпи зниження роздрібних цін на свинину «синхронізувалися» із курятиною.
«За підсумками жовтня середня ціна курятини також послабилася, втративши 0,6% порівняно з попереднім місяцем (до 131,3 грн/кг в середньому), тоді як середня ціна охолодженої яловичини, навпаки, додала 1,7% (до 380 грн/кг відповідно)», — підсумували в асоціації.