Світові експерти з м'яса прогнозують подальше зростання цін на яловичину та баранину протягом наступного року.
Власники американської компанії Global AgriTrends Брет Стюарт і Саймон Куілті заявили, що за понад 20 років надання ринкової інформації вони ніколи не бачили «такого надзвичайного періоду» в міжнародній галузі, пише EuroMeat.
Фахівці вважають поточні світові ціни на яловичину, які в червні досягли рекордного рівня 139,4 пункту в індексі світових цін на яловичину ФАО, стійкими.
«Подібна ситуація спостерігається і в секторі баранини, — сказав Саймон Куілті. — Ми ще не досягли рекордних цін, але знаходимося в мілісекунді від цього... Вони зросли на 68% з мінімальних показників жовтня/листопада 2023 року. Я справді вважаю, що пік ринку, ймовірно, припаде на наступний рік. Ймовірно, першим пік досягне сектор овечого м'яса, а потім, у другій половині наступного року, — сектор яловичини».
Ціни на новозеландських бичків, за прогнозами експертів, зростуть ще на 15 %, а ціна на новозеландську ягнятину найвищої якості досягне 10–11 $/кг до середини 2026 року.
Водночас найнижча пропозиція та найвищі ціни будуть у 2027-2028 роках. Після цього ціни будуть падати у 2029-2030 роках через збільшення виробництва.