Близько 20% свиногосподарств в Україні працюють на розвиток

18 серпня 2022, 14:27 2544

Майже кожне п'яте свиногосподарство в Україні, або 18% (поголів’я 0,42 млн гол., 35 тис. свиноматок) займається втіленням планів розвитку на різних етапах.

Про це свідчать результати опитування асоціації «Свинарі України».

«Наразі більша частина операторів, що заявили про готовність подальшого розвитку, фіналізують роботу над проєктами, запущеними ще до війни: нарощують поголів'я за рахунок виходу на планові потужності відгодівлі чи завершують будівництво/реконструкцію виробничих приміщень.

Проте є й такі, що ухвалили рішення про подальший розвиток в умовах воєнного часу з огляду на потребу ринку. Зокрема, кілька свиногосподарств поступово відновлюють потужності після вимушеної паузи, планують репопуляцію, низка операторів розглядає можливість запуску власної м’ясопереробки», — коментують аналітики.

Решта учасників опитування (83 підприємства, що утримують близько 1,7 млн свиней) знаходяться на підконтрольних Україні територіях та продовжують роботу в штатному режимі.

Уточнюється, що до опитування долучилося 100 вітчизняних промислових свиногосподарств, які станом на початок року утримували понад 70% загального поголів’я свиней та близько 90% промислового маточного поголів’я.