Дорога європейська свинина не пішла на ринок України

07 березня 2023, 19:00 3179

Імпортні надходження свіжої, охолодженої та мороженої свинини у лютому склали 743 т на $1,5 млн. Це у 2,6 раза менше, ніж місяцем раніше, та є найнижчим показником за підсумками лютого з 2018 року.

Про це повідомляє асоціація «Свинарі України».

«Підвищена активність імпортерів м’яса у лютому пов’язана з намірами м’ясопереробників сформувати запаси недорогої сировини, тож підвищена конкуренція між вітчизняною свининою та дешевшою закордонною у період сезонного послаблення реалізації грає на посилення цінового тиску. 

Проте цьогоріч на ринку сформувалася інакша ситуація: більш обмежена пропозиція свиней забійних кондицій підтримувала ціни закупівлі на високому рівні та відтермінувала їх послаблення на другу половину лютого, тоді як ціни на свинину в країнах ЄС непохитно демонстрували позитивну динаміку, починаючи з середини січня», — інформують аналітики.

Так, підтримувана меншою внутрішньою пропозицією, ціна свинини у ЄС розпочала рік із у півтора раза вищої позначки, ніж у 2022-му, а в лютому ціна європейської свинини продовжила сходження та встановила новий ціновий рекорд — €2,28, або $2,42 за кілограм забійною масою. Водночас середня ціна кілограма імпортованої у лютому свинини становила $2. 

«З огляду на  істотність наведеної розбіжності та різноспрямований рух котирувань в ЄС та Україні, вітчизняним імпортерам дедалі складніше було знаходити свинину за прийнятними для ринку цінами», — коментують в асоціації.

Сукупний імпорт свинини за перші два місяці року склав 2,66 тис. т, що в 4,6 раза менше за обсяги зовнішніх постачань свинини у січні-лютому минулого року.  

«Враховуючи, що основними постачальниками свинини до України є країни ЄС (Данія, Нідерланди, Бельгія та Польща), активізація постачань звідти відбудеться за зближення європейських та внутрішніх цін на свинину. Доти надходження такої м’ясної сировини з цих країн буде млявим, а високі витрати на доставку продукції з інших країн-постачальниць через їх віддаленість робить такі операції малоймовірними», — зазначають аналітики галузевого об’єднання.