Виробництво свинини у живій вазі в Європейському Союзі у 2023 році скоротиться на 4%.
Про це пише Agrarheute із посиланням на дані Європейської Комісії.
На основі інформації від держав-членів ЄС, у січні-березні поточного року виробництво свиней зменшиться на 5,1% порівняно з першим кварталом минулого року. У другому кварталі відставання від минулого року має становити 4,5%, і лише у другій половині очікується, що темпи падіння сповільняться.
У той же час Rabobank очікує у поточному році зниження виробництва свинини порівняно з 2022-м на 3-4%. Завдяки цьому прогнозується подальше зростання цін на ринку ЄС у другому кварталі 2023 року.
Так, Німеччина та Данія зазнають виробничих втрат на 6% порівняно з 2022 роком, Іспанія — на 4%, Бельгія — на 3,8%. Падіння виробництва свиней у Франції оцінюється в 1,2%, Нідерландах — 0,3%.
Забій свиней також скоротився у деяких країнах ЄС. Зокрема, у Франції впав на 1,4% — до 22,98 млн голів, у Данії — на 3,8%, до 17,81 млн гол., у Бельгії — на 9,2% до 10,52 млн гол., в Угорщині — на 6,9%, до 4,53 млн гол., у Фінляндії — на 3,6%, до 1,86 млн гол.
Rabobank бачить тиск на рентабельність виробників попри те, що ціни на свиней продовжуватимуть зростати. Причиною цього є висока вартість кормів та обладнання. У банку припускають, що корми подешевшають, що знизить витрати свинарів.