Активний попит на свиней забійних кондицій у передвеликодній тиждень підштовхнув ринок до поступової консолідації цін.
Як говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України», у другій половині квітня зменшуються міжрегіональні розбіжності цін закупівлі.
«У ході торгів тиждень тому виробники свинини відзначили істотне підвищення попиту з боку заготівельників, чиї запити часто перевищували фактичну пропозицію товарних партій до реалізації. Ажіотажна активність викликала традиційне передвеликоднє підвищення закупівельних ціни на свинину живою масою, тож постачальники живця цього тижня реалізовували свиней забійних кондицій на 1-3 грн/кг дорожче, ніж тижнем раніше», — пояснюють експерти.
Підвищення котирувань дозволило дещо скоротити міжрегіональний розрив цін. Так, на сході України ціни закупівлі коливалися в межах 45-48 грн/кг, в центрі — зросли до 47-49 грн/кг, а в західних областях передсвятковий діапазон становив 48-50 грн/кг.
«Післясвяткова споживча активність, на думку переробників, залежатиме від платоспроможності населення та погодних умов. З іншого боку, вони відзначають, що кілька тижнів «військових» раціонів дещо вплинули на пропозицію свинини (подекуди тварини надходять на забій у меншій масі за стандартні забійні кондиції), а динаміка цін на м’ясо наразі помітно відстає від руху цін на інші продукти харчування, що не може тривати безкінечно», — вважають в асоціації.