Зобов’язати всіх власників земельних ділянок продавати через Прозорро — це обмеження доступу до ринку

16 серпня 2023, 12:00 4640

В обов’язковому порядку через «Прозорро» мають продаватися землі державної та комунальної власності. Зобов’язати всіх власників земельних ділянок здійснювати продаж виключно через платформу — це означає обмежити їм доступ до ринку.

Таку думку висловив керуючий партнер Kosovan Legal Group Анатолій Косован під час онлайн-зустрічі Trend&Hedge Club.

Анатолій Косован, керуючий партнер Kosovan Legal Group

Я є прибічником того, щоб земельні ділянки продавалися на платформах, які для цього доступні та пристосовані. Я за те, щоб ділянки державної і комунальної власності продавалися через «Прозорро», але проти того, щоб усіх власників зобов’язали продавати землю таким чином. Якщо власник має бажання здійснити продаж через платформу, то це його право, і ніхто його не може обмежити. Але інше питання — зобовязати всіх: це обмежити доступ до ринку. Не потрібно забувати, що в переважній більшості власниками земельних ділянок є сільське населення, люди похилого віку, які не занадто обізнані в технологіях. 

Анатолій Косован зазначив, що сама система продажів на «Прозорро» не обмежується натисканням двох кнопок, а потребує підготовки документації, викладення лоту, відслідковування  торгів, отримання результату. 

Щодо запуску з 1 січня 2024 року другого етапу ринку землі, який передбачає збільшення до 10 тис. га придбання в одні руки та допуск юридичних осіб, він висловив думку, що це може активувати ринок.

«Агробізнес насправді може активувати цей ринок, і я особисто позитивно ставлюсь до того, щоб ринок був відкритим, і другий етап має бути однозначно запущений», — зазначив Анатолій Косован.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua