Зернова угода: У Стамбулі не змогли домовитися про нові дозволи для суден

06 травня 2023, 09:40 4761

Україна, росія, Туреччина та ООН 5 травня не змогли домовитися щодо нових дозволів на безпечний вихід суден з українських портів у межах Чорноморської зернової ініціативи. Наразі «зернова угода» діє до 18 травня, раніше росія погрожувала вийти з домовленостей.

Про це повідомляє Reuters.

За інформацією CNN, прессекретар генерального секретаря ООН Фархан Хак сказав,, що генсек ООН передав усім сторонам пропозицію щодо подальших дій, «спрямованих на вдосконалення та розширення «зернової ініціативи», враховуючи позиції, висловлені сторонами».

«Ми закликаємо всі сторони продовжувати обговорення, подолати оперативні виклики та працювати над повною реалізацією та продовженням ініціативи», — сказав він.

Минулого місяця росія в одному з листів до Спільного Координаційного Центру повідомила, що не схвалить жодного нового судна, якщо їхні оператори не гарантують, що транзит буде здійснено до 18 травня. Раніше росія вже заявила, що не продовжить дію пакту після 18 травня, якщо не буде виконано список її вимог щодо усунення цих перешкод.

За даними СКЦ, наразі одне судно має дозвіл на вхідний огляд і 25 суден очікують на вихідний огляд — усі в турецьких водах; 13 суден перебувають в українських портах, 5 суден прямують транзитом до України і 2 судна прямують транзитом назад до Туреччини. Вісім суден очікують на дозвіл від СКЦ.

Заступники міністрів оборони росії, України і Туреччини мають зустрітися наступного тижня, щоб обговорити угоду щодо зерна.