Закон про колабораціонізм: для аграріїв пропишуть чіткі критерії

24 березня 2023, 08:00 956

Законопроєкти про особливості діяльності на тимчасово окупованій території України та відповідальність за колабораційну діяльність (№7646 та №7647) обговорили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Як говориться у повідомленні міністерства, документи уточнюють деталі закону про кримінальну відповідальність за колабораціонізм, розмежовують зрадників країни та тих, хто був змушений працювати на тимчасово окупованих територіях заради виживання чи під загрозою фізичної розправи.

«Зазначені законопроєкти викликали широкий резонанс у суспільстві та занепокоєння аграріїв, які залишалися на тимчасово окупованих територіях», — пояснюють у Мінагрополітики.

Учасники дискусії — народні депутати, представники комітетів з питань аграрної політики, національної безпеки та правоохоронної діяльності, представники Офісу Генпрокурора, СБУ, Мінреінтеграції, обласних військових адміністрацій, аграрних асоціацій та підприємств — дійшли висновку про необхідність змін та уточнень до зазначених законопроєктів. Домовились конкретизувати пропозиції щодо можливих правок у частині діяльності саме аграріїв та повернутися до їх обговорення найближчим часом.

«Ми боремося не лише за землі, а й за людей. Це найголовніше. Потрібно, щоб аграрії були почуті. Бо грань між виживанням і колабораціонізмом — дуже тонка. Важливі чіткі формулювання й критерії ознак колабораціонізму», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.


Для довідки: 3 березня 2022 року ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність», стаття 111.1 якого визначає колабораційну діяльність та передбачає кримінальну відповідальність.

Законопроєкт №7646 «Про внесення змін до закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо особливостей діяльності на тимчасово окупованій території України» та законопроєкт №7647 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність» уточнюють вказаний закон. Законопроєкти перебувають на розгляді у профільному комітеті. Обговорення триває.