Японія допоможе Україні сільгосптехнікою та супутниковим аналізом посівів

11 червня 2024, 14:54 872

Українські та японські компанії підписали 23 меморандуми про економічну співпрацю.

Як говориться у повідомленні Міністерства економіки України, сторони поглиблюватимуть співпрацю в таких секторах економіки: відновлення інфраструктури та зелене будівництво, енергетика, агросектор та модернізація сільськогосподарської техніки, розвиток технологій безпілотників, фінансування будівництва доступного житла, переробка сміття, охорона здоровʼя, реабілітація та протезування поранених. 

Проєкти матимуть право на технічну допомогу, яку Японія надасть Україні через Організацію Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) на суму €188 млн. Загалом завдяки UNIDO на першому етапі планується реалізація близько 30-40 конкретних проєктів із передачі японських технологій українським компаніям. На ці цілі будуть виділятись гранти у сумі до $10 млн на проєкт. 

«Співпраця України та Японії системно поглиблюється. В лютому цього року на конференції в Токіо було підписано 56 угод. По кожній із них ми маємо конкретні зрушення. Сьогодні ж укладаємо ще понад два десятки меморандумів про співробітництво. Всі вони повинні втілитися у конкретні проєкти на місцях — і ми, як уряд, готові надати всю необхідну підтримку для їхньої реалізації», — зазначила перша віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Також вона відзначила ініціативу щодо можливого постачання тракторів для середніх і малих фермерів, а також Меморандум про взаєморозуміння щодо використання супутникових знімків для аналізу ґрунту та планування засіву сільськогосподарських угідь. 

Підписані угоди передбачають співпрацю з японським бізнесом для відновлення України за енергоефективними та екологічними технологіями. Японська сторона планує впроваджувати новітні технології в Україні, проводити навчання та розвивати потенціал українських спеціалістів, проводити аналітику та обмінюватись даними з українським бізнесом. Один із таких прикладів — це угода між японськими компаніями з українськими виробниками безпілотних технологій та робототехніки, такими як Ailand Systems Ltd та DRONE.UA для застосування технологій у сфері гуманітарного розмінування.

«Сектори сільського господарства, енергетики, зеленої металургії, кібербезпеки та будівництва становлять основу для структурування потенційних інвестиційних проєктів із Японією. Саме у них ми бачимо активне зацікавлення японського бізнесу», — додала Юлія Свириденко.

За її словами, японське експортно-кредитне агентство NEXI надаватиме страхування для японських компаній, які долучаються до проєктів відбудови України. Японське агентство міжнародного розвитку JICA продовжить підтримувати інвестиційні проєкти  та надавати гранти в межах програм для малого та середнього бізнесу для відновлення української економіки.