УЗА: Ситуація з бронюванням може зупинити роботу ключових агрокомпаній

22 жовтня 2024, 09:27 877

Українська зернова асоціація (УЗА) просить уряд про автоматичну пролонгацію статусу критичного підприємства та продовження дії бронювань на період проведення загального аудиту заброньованих працівників, у яких він завершився або завершиться найближчим часом.

Таке звернення УЗА направила до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, першого віцепрем’єр-міністра — міністра економіки України Юлії Свириденко та міністра аграрної політики та продовольства Віталія Коваля.

В асоціації пояснили, що цей крок необхідний, щоб у період трансформації законодавства забезпечити бронювання критично важливих співробітників.

«Компанії-члени УЗА максимально допомагають Збройним силам України, своєчасно сплачують податки, передають гуманітарну допомогу та забезпечують армію всім необхідним. Проте задля забезпечення продовольчої, медичної та фінансової безпеки та інших критичних сфер функціонування економіки в цей складний час підприємствам потрібно мати гарантії від держави щодо можливості їхнього функціонування, а для цього потрібно мати як усі необхідні матеріальні ресурси, так і кваліфіковані кадри», — додали в асоціації.

Підприємства зможуть функціонувати, лише якщо будуть працівники та керівники, які щоденно працюють та організовують їхню роботу, уточнюють в УЗА. Працюючий аграрний сектор  це не тільки обігові кошти, а для аграріїв — польові роботи, а й десятки чи сотні мільярдів гривень надходжень до державного і місцевих бюджетів, які Україні дуже потрібні. І, врешті-решт, розвиток аграрного сектору, зміцнення його позицій як одного з ключових гарантів національної та світової продовольчої безпеки — стратегічні завдання, які визначені Планом відновлення України.

Зазначається, що бронювання військовозобов’язаних працівників через портал «Дія» призупинено до 15 листопада. Раніше було вже було призупинено процес надання статусу критичності підприємствам, що є необхідним етапом перед бронюванням працівників.

«Такий стан речей суттєво впливає на прогнозованість роботи підприємств аграрної галузі, адже не дозволяє вчасно продовжити дію бронювань критично важливих для підприємств військовозобов’язаних працівників.

Це створює низку проблем, адже вже зараз багато компаній у портовій та аграрній галузях не можуть оновити свій статус критичності або продовжити бронювання своїх працівників. Значна кількість підприємств зіткнулася з ситуацією, коли їхній статус завершився в серпні вересні, а його відновлення стало неможливим. Це може призвести до їхньої мобілізації, що матиме серйозні наслідки для функціонування підприємств. В аграрній галузі вже відчувають загрозу, адже через мобілізацію цінних і критично важливих співробітників це може спричинити зупинку роботи ключових підприємств», — додають в асоціації. 

УЗА ще раз просить уряд запровадити можливість автоматичної пролонгації статусу критичного підприємства та продовження дії бронювань на період проведення загального аудиту заброньованих працівників для тих військовозобовязаних, у яких він завершився або завершиться найближчим часом, щоб у період трансформації законодавства забезпечити бронювання критично важливих співробітників.