УЗА: Мінімальні ціни на зерно зупинять експорт і знищать економіку України

20 червня 2024, 14:59 10356

Українська зернова асоціація закликає Президента та уряд призупинити впровадження механізму мінімальних експортних цін на сільськогосподарську продукцію, оскільки це вкрай негативно вплине на здатність експортерів виконувати зобов’язання, підриває довіру міжнародних партнерів до українських контрагентів, ускладнить планування та фінансування експортної діяльності та водночас знизить конкурентоспроможність українських товарів на світових ринках.

Як говориться у повдіомленні УЗА, запровадження так званого механізму мінімальних цін призведе до значного падіння експорту зерна з України і збитків сільгосптоваровиробника.

«Сьогодні ринок зерна є висококонкурентним, що означає, що трейдери та експортери пропонують  виробникам найвищу можливу ціну, яка корелюється із ціною на світовому ринку з урахуванням вартості логістики та страхування. Якщо мінімальні ціни не відповідатимуть світовим ціновим трендам, це знищить конкуренцію на українському ринку зерна і призведе до його надмірної зарегульованості та створить нові широкі можливості для корупції», — пояснюють фахівці. 

Запровадження мінімальних експортних цін, як вважають в УЗА, поставить під ризик половину українського експорту, що в умовах війни та недостатності власних податкових надходжень рівноцінно економічному колапсу та повному знищенню здатності самостійно фінансувати українських військових.

«Впровадження мінімальних цін фактично знищить систему форвардних контрактів і призведе до невизначеності на ринку стосовно виконання зобов’язань експортерами і на купівлю зерна. Як відомо, багато виробників укладають з експортерами форвардні угоди на майбутній врожай за визначеною ціною.  Без форвардних контрактів товаровиробники будуть позбавлені джерел фінансування своєї діяльності, а експортери не матимуть впевненості щодо майбутніх цін та обсягів продажів, що ускладнює планування виробництва та експорту. Це може призвести до неефективності та збільшення витрат як товаровиробника, так і експортерів», — пояснили в асоціації. 

Окрім того, форвардні контракти дозволяють експортерам завчасно планувати логістичні операції. Відсутність таких угод може призвести до проблем з організацією цих процесів, затримок і збільшення витрат, зокрема на страхування.

В УЗА підкреслили, що, окрім розподілу контрактів за періодом постачання та типом ціноутворення, між експортером-фермером та покупцем бувають окремі домовленості щодо дисконтів по ціні у разі отримання передплати та фінансування від покупця. Розмір дисконту варіюється залежно від розміру передплати.

«Важливо пам’ятати, що форвардні контракти до лютого 2022 року складали до 40% загального плану продажів середніх фермерів (2-10 тис. га). Відсутність форвардів протягом 2022 та 2023 років суттєво вплинула на ціноутворення в Україні, коли постійно велика пропозиція товару на споті поступово тиснула на ціни та не давала можливості ринку стабілізуватися, розподіливши пропозицію в часі продажів та постачань», — уточнили в асоціації. 

І додали, що впровадження мінімальної експортної ціни, яка не відповідатиме ціновим тенденціям на світовому ринку, призведе до невиконання контрактів.

«Якщо мінімальна ціна, розрахована в Україні, зросте вище контрактних цін, експортери можуть вважати виконання контрактів невигідним та шукати способи уникнути своїх зобов’язань. Це може призвести до зриву постачань та непередбачуваних наслідків для імпортерів української продукції», — інформують в УЗА, пояснюючи, що це своєю чергою підриває довіру до країни як надійного постачальника, тому імпортери можуть почати шукати альтернативні ринки.

Водночас невиконання контрактів може призвести до збільшення кількості торговельних спорів та арбітражних розглядів, що створить додаткові витрати для обох сторін та може затягнути процеси виконання угод. Також запровадження мінімальних цін може створити правову невизначеність щодо існуючих контрактів, що змусить імпортерів бути обережнішими під час укладання нових угод з українськими експортерами. В результаті Україна втратить позиції на світовому ринку, а інвестори скоротять фінансування агросектору та економіки країни.

«УЗА наголошує, що запровадження мінімальних цін на експорт сільськогосподарської продукції вкрай негативно вплине на обсяги експорту з України та на фінансове становище товаровиробника. В умовах війни, коли велика частина економіки не працює, це фактично знищить залишки економіки, яка ще приносить доходи та валютну виручку, за допомогою яких Україна може фінансувати свою армію», — підсумували в асоціації.