Уряд дав старт передачі меліоративних систем до Мінагрополітики

16 серпня 2022, 09:49 2508

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив рішення про початок передачі меліоративних систем Держводагентства до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Своїм рішенням уряд розпочав практичну реалізацію розділення функцій управління інфраструктурою водного господарства та водними ресурсами між Мінагрополітики та Міндовкілля», — говориться у повідомленні міністерства.

Це дозволить Мінагрополітики нарешті розпочати реформи у сфері меліорації та модернізації меліоративної мережі країни, підвищення її енергоефективності та потенціалу. Адже наразі стан гідротехнічної інфраструктури в Україні не дозволяє зрошенню розвиватися. А від цього напряму залежить не лише продовольча безпека країни, а й ощадливе використання природних ресурсів.

Відтепер Держрибагентство зможе працювати у напрямі:

  • відновлення та збільшення площ зрошуваних земель;
  • залучення інвестицій у реконструкцію та будівництво меліоративних систем;
  • стимулювання водокористувачів щодо створення організацій водокористувачів та державних операторів меліоративних систем;
  • побудови ефективної політики тарифоутворення на послуги зі зрошення та дренажу;
  • створення програм державної підтримки розвитку меліорації.

До кінця 2022 р. Мінагрополітики спільно з Міндовкілля планують повною мірою завершити передачу наявної державної меліоративної інфраструктури до Державного агентства меліорації та рибного господарства.