Україні на розмінування територій цьогоріч необхідно $400 млн

05 травня 2023, 16:19 1737

Джерело фото: ДСНС

Потреби на розмінування територій України на поточний рік сягають понад $397 млн.

Про це в інтерв’ю «Укрінформ» повідомив перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк, посилаючись на дані Світового банку.

«Орієнтовна вартість повного комплексу робіт з гуманітарного розмінування складає $37 млрд, а потреби лише на поточний рік — понад $397 млн, за розрахунками Світового банку. Ця вартість не є остаточною, проте у нашій діяльності ми спираємося саме на неї. Хоча, зрештою, сума може як суттєво зменшитись, так і зрости», — повідомив Павлюк.

Він також зазначив, що наразі триває формування бюджетного запиту на ці потреби на наступний рік. Насамперед бюджет потрібен для створення і забезпечення нових підрозділів, які посилять спроможності Міністерства оборони в проведенні розмінування.

Олександр Павлюк зауважив, що планування видатків у цій галузі не є лінійним, тобто кількість територій не дорівнює кількості грошей. Бюджет розмінування певної ділянки залежить від багатьох факторів: починаючи з площі території, типу ґрунтів, наявності рослинності до, найголовніше, інтенсивності бойових дій у конкретному районі.