Україні критично важливо рятувати не лише експорт, а всю аграрну галузь

18 вересня 2023, 08:00 4724

Аграрний сектор України вперше за 20 років працює виключно в збиток уже другий рік поспіль, і собівартість вирощування зерна вища, ніж його готові приймати на елеваторах. І це ще без урахування витрат на логістику до кордону та портів ЄС.

Про це під час конференції, присвяченій євроінтеграції України, заявила голова комітету з євроінтеграції асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олександра Авраменко.

Олександра Авраменко, голова комітету з євроінтеграції УКАБ

Якщо ця тенденція буде продовжуватись, ми ризикуємо втратити значну кількість аграрних підприємств вже наступного року. Це реальність, в якій українським аграріям доводиться жити, і тому нам критично важливо почати робити щось не тільки для експорту, але й безпосередньо для життя аграрного сектору.

В ситуації України, на думку Олександри Авраменко, експорт — це один із шляхів виживання агросектору. Експорт через кордон з ЄС — це точно соломинка, яка сьогодні допомагає українській економіці та вітчизняним аграріям, і,  можливо, допоможе відновитись у майбутньому. Проте потрібно працювати над цим.

Експерт назвала шляхи вирішення питання.

«По-перше, ми можемо тільки сподіватись, що колись морський шлях відновиться повноцінно. Але навіть коли він відновиться, то все одно не зможе працювати повноцінно, тому що українські порти побиті ракетами і «шахедами», деякі порти зараз в окупації, плюс ми маємо заміноване море. На це все потрібен час та залучення значних ресурсів», — пояснила вона. 

Відповідно, експорт через кордон з Європейським Союзом буде працювати не тільки під час війни, а і після її закінчення ще певний час, а, можливо, він навіть буде переформатований та розширений, якщо економічна ситуація дозволить. Це пріоритет номер один не тільки для ЄС, а й для України, вважає Авраменко. І йдеться більше про експорт саме залізничним шляхом, щоб відвезти зерно до найближчих портів.

«Ми не можемо втратити аграрний сектор, він надто важливий не тільки для України, але і для багатьох інших держав.У разі відсутності повноцінного експорту з України можуть суттєво похитнутися постулати світової харчової безпеки, які базуються, зокрема, і на українській продукції. Тому нестача українського зерна буде дуже суттєво відчуватись у тих країнах, які його потребують», — зазначила фахівець.

І додала, що інший варіант вирішення проблеми з кількістю зерна на кордоні — це переробка. Але це на дуже довгу перспективу, і залучення інвестицій у переробку на сьогодні під великим питанням. Тому в цьому Україні також потрібна значна допомога від європейських партнерів.