Україна має недостатні обсяги експорту, щоб впливати на світові ціни

16 березня 2024, 11:15 2542

Спрогнозувати ціни на світовому ринку неможливо, оскільки за обсягами експорту Україна займає невелику частину, тому не може впливати на формування вартості продовольства.

Таку думку висловив експерт із сільського господарства USDA, аналітик, спеціаліст із товарної звітності сільгоспкультур Денис Соболев під час онлайн-конференції Corteva Agriscience «Агросезон 2024: реалії, прогнози та рішення».

Денис Соболев, експерт із сільського господарства USDA

Цього маркетингового року українська пшениця займе 8% у глобальному експорті, при цьому росія контролює чверть ринку, що впливає на її можливості нав’язувати певні умови країнам-імпортерам. Частка кукурудзи з України складає 11% в глобальному експорті, ячменю — 8%, сої — 1% від глобального ринку. Краща ситуація з ріпаком, де Україна контролює 20% глобального ринку і має непогані позиції по ринку ЄС.

За словами аналітика, хоча Україна по соняшниковій олії займає 40% світового ринку, але й тут не може нав’язати свою ціну, оскільки в глобальному експорті рослинних олій частка соняшникової — лише 14%.

Денис Соболев також відмітив, що за обсягів експорту на рівні 4,9 млн т на місяць Україні вдасться вивезти весь обсяг та перехідні залишки, які можуть лишитися наприкінці 2023/24 МР.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua