У земельному кадастрі зареєстрували першу меліоративну мережу

07 червня 2023, 17:07 1246

Першу меліоративну мережу як об’єкт Державного земельного кадастру (ДЗК) зареєстровано в Україні.

Відповідні землевпорядні роботи були проведені за замовленням ОВК «Вода життя» з Одещини, говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

Окрім відомостей про об’єкти інженерної інфраструктури одеської меліоративної мережі, до ДЗК були внесені дані про земельні ділянки, на яких розташовані ці об’єкти, а також про земельні ділянки, що входять до території обслуговування меліоративної мережі.

«Реєстрація меліоративних мереж у Державному земельному кадастрі дозволяє юридично встановити їхнє місце розташування та склад, а також право власності на них. Це необхідно для залучення інвестицій в їх відновлення та розбудову.

Досі саме існування меліоративної мережі юридично підтверджувалось лише радянськими проєктами, а, наприклад, встановлені нові труби рахувалися як такі, що були придбані, але незрозуміло, куди поділися. Така правова невизначеність також, на жаль, сприяла розкраданню меліоративних мереж, оскільки неможливо довести злочин, якщо те, що вкрали, юридично не існувало», — наголосив радник міністра аграрної політики та продовольства України Михайло Соколов.

Він також додав, що це стало можливим завдяки ухваленню Закону України «Про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», який набрав чинності в травні минулого року.