ТОП-3 областей за легкістю ведення бізнесу

12 жовтня 2018, 13:02 2747

Вінницька область очолила рейтинг Regional Doing Business 2018 за легкістю ведення підприємницької діяльності. Також інвестиційний клімат покращився для бізнесу ще в кількох регіонах.

Про це свідчать результати  рейтингу Regional Doing Business. 2018, складеного Офісом ефективного регулювання BRDO та Спілкою українських підприємців за методологією Світового банку, повідомляє Deutsche Welle.

Як зазначається, у трійці лідерів Івано-Франківська та Житомирська області.

«Вінниччина має найбільший бал у загальному заліку, Житомирщина — за компонентом створення підприємства. Чернігівщина готова конкурувати за об'єкти будівництва та має прогрес у відведенні земельних ділянок. А от Харківщина та Донецький регіон найбільш лояльні до бізнесу в питанні сплати податків», — зауважив заступник голови BRDO Денис Малюська.

У регіонах  експерти опитали до 2 тисяч підприємців. Вимірювалися саме ті компоненти, які залежать від місцевої влади і можуть вплинути на бізнес-клімат у регіоні. Це створення підприємства, оформлення земельної ділянки, одержання дозволів на будівництво, приєднання до електромереж, сплата місцевих податків тощо.

Максимальний бал, який могли отримати регіони — 600, однак навіть регіони-лідери набрали лише трохи більше 300 балів.  Цей рейтинг складається в Україні вже  вдруге.

«За рік місцева влада сконцентрувалася на місцевих податках. Там найбільший прогрес за рік», — констатує виконавчий директор Спілки українських підприємців  Катерина Глазкова.

Цьогоріч до рейтингу було додано новий компонент — оцінку електронних сервісів. Тут експерти вказали на три сценарії розвитку, які можна спостерігати в регіонах: послуги через інтернет для підприємців просто не надаються, що є найтиповішим підходом для багатьох регіонів, зокрема для таких великих міст як Одеса чи Харків; скористатися загальнодержавною системою електронних послуг — зокрема Дніпро і Хмельницький долучились до iGov; створення власних електронних сервісів — цим шляхом пішли Львів, Вінниця, Київ.

Також уточнюється, що попри позитивну динаміку за деякими аспектами ведення бізнесу українські регіони мають дві глобальні проблеми, і вони залишаються без змін.

«Зокрема, це підключення до електромереж. За цим критерієм Україна посідає 128 місце в світі. В усіх областях за останній рік ситуація погіршилася. І друге, це пайова участь, яка обросла корупційною складовою і є перепоною для інвестицій у сферу будівництва, особливо для закордонних інвесторів», — зауважила керівник сектору «Будівництво» BRDO, віце-президент СУП Олена Шуляк.

Зазначається, що у порівнянні з іншими країнами, рейтинг показав, що в Україні не все так і погано.

«Ми порівняли лідерів рейтингу з іншими містами світу — лідерами загального рейтингу Світового Банку DOING BUSINESS. Не очікувано, але факт за деяким компонентам. Наприклад, щоб одержати дозвіл на будівництво, в Загребі (Хорватія) потрібно витратити 146 днів, в Алмати (Казахстан) — 123 дні, в Чернігові — лише 67 днів», — додав старший експерт Проекту EU4Business FORBIZ Джошуа Бадах.