Сольський: Україна не боїться польських перевірок зерна

14 лютого 2024, 13:25 1614

Україна не заперечує проти ветеринарних чи фітосанітарних перевірок агропродукції, яка експортується чи прямує транзитом через Польщу.

Про це у телеефірі  заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

«Нехай наші колеги перевіряють. Ми перевірок не боїмося», — сказав Сольський, коментуючи заяву заступника міністра сільського господарства Польщі Міхала Колодзєйчака, який анонсував перевірки всієї української агропродукції, у тому числі тієї, що прямує через польську територію транзитом.

Водночас міністр зауважив, що українській стороні поки що не відомо про подібні прецеденти.

Він також висловив сумнів у доцільності озвученої Колодзєйчаком схеми, згідно із якою українська аграрна продукція нібито прямує транзитом через Польщу до Німеччини чи інших країн, а потім повертається на польський ринок під виглядом європейської продукції.

«Це, як мінімум, економічно невигідно везти (агропродукцію, — ред.) до Гамбурга, а потім назад до Варшави. Це так не працює. Так само як і везти до Вільнюса, а потім назад», – пояснив Сольський.

Він додав, що через Польщу експортується дуже невеликий обсяг зерна, оскільки 90% українських фермерів уже третій місяць поспіль віддають перевагу експорту агропродукції через українські порти Великої Одеси.