Польща збирається перевіряти все українське зерно

13 лютого 2024, 13:23 1978

Польща має намір запровадити перевірку всього зерна, що надходить з України.

Про це повідомив заступник міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Міхал Колодзейчак, пише PAP.

Він вважає, що процедури перевірки зерна на кордоні «заслуговують осуду», при цьому сам він не довіряє тестам, наданим імпортерами або експортерами продукції з-за кордону.

«Сьогодні на зустрічі з різними службами я вимагатиму, щоб усі партії зерна, призначені для експорту, які підпадають під ембарго, були оглянуті в Польщі. Я буду лобіювати ці правила», — сказав він і додав, що будуть чіткі вказівки щодо перевірок усього зерна на українсько-польському кордоні, яке підлягає пломбуванню і подальшому транзиту.

Заступник міністра наголосив, що коли таке зерно потрапляє до Німеччини і після перевірки виявляється неякісним, то в 99% випадків воно повертається до Польщі, але вже як європейське зерно.

Аналогічні перевірки буде запроваджено зокрема й щодо тестування зерна в портах. Колодзейчак подасть заявку на отримання докладного списку зерна, вивезеного з портів.

Водночас Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс під час дебатів у Комітеті агрокультури при Європейському парламенті 12 лютого закликав Польщу, Угорщину та Словаччину зняти одностороннє обмеження на імпорт українського зерна, оскільки ЄС уже розробив альтернативні механізми, які допоможуть захистити європейських фермерів від надлишку української продукції. Він підкреслив, що механізм успішно функціонує між Україною та Румунією, пише «Інтерфакс-Україна».

«Цей механізм не працює, наприклад, із Польщею, Угорщиною та Словаччиною, оскільки ці країни продовжують застосовувати односторонні обмеження, які, до речі, суперечать і винятковій компетенції ЄС у сфері торговельної політики, і вашим зобов'язанням за Угодою про вільну торгівлю з Україною та СОТ», — наголосив Домбровскіс.

Крім того, він зазначив, що Єврокомісія запропонувала запровадити автономні торговельні заходи для країн, які стикаються з негативним впливом на ринок від українського експорту. Йдеться про «чутливі продукти» — яйця, цукор і соняшникову олію, для яких Єврокомісія запропонувала встановити граничну максимальну квоту, що є усередненими даними імпорту за 2022-2023 роки.

Водночас, за даними Асоціації міжнародних автоперевізників, польські митники відмовляються ставити пломби на фури з українським зерном, які мають йти транзитом до інших країн. Такі дії митники пояснюють тим, що страйкарі на кордоні можуть знову їх зірвати та пошкодити товар.

«Вже сьогодні машини з таким товаром (із зерном. — Авт.), які пройшли митне оформлення на українській митниці та на польській митниці, польські митники не випускають і кажуть, що не повісять пломби», — повідомив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін під час брифінгу в «Медіацентрі Україна – Укрінформ».