СБУ викрила митників, які вимагали хабарі з експортерів зерна до ЄС

02 грудня 2022, 19:00 2365

Служба безпеки України заблокувала корупційну схему на Київській, Львівській та Чернівецькій митницях.

Як говориться у повідомленні СБУ, керівництво цих митниць організувало механізм незаконного одержання грошей за оформлення експортно-імпортних операцій.

«За різні суми хабарів вони »гарантували« представникам агрокомпаній безперешкодне митне оформлення оптових партій сільгосппродукції, яку експортували до країн Євросоюзу, зокрема українського зерна», — йдеться у повідомленні.

Також зловмисники вимагали гроші з підприємців, які ввозили в Україну іноземні товари широкого вжитку для подальшого продажу у торгових мережах країни.

Щодня організатори схеми одержували «прибутки» у сотні тисяч гривень.

У разі відмови сплачувати «данину» вони створювали штучні перешкоди під час проведення митних процедур і робили бюрократичні «відмови» у провезенні продукції.

Правоохоронці провели обшуки за місцями проживання та роботи заступника начальника Чернівецької митниці, а також у посадовців митного поста «Городок» на Львівщині.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) ККУ триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушень і притягнення винних до відповідальності.