росіяни вкрали близько 400 тис. т українського зерна

05 травня 2022, 11:31 658

росія вивезла з окупованих районів Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей близько 400 тис. т зерна.

Про це в ефірі «Еспрессо» заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

За його словами, на тих територіях, які опинилися під тимчасовою російською окупацією, було близько 1,3 млн т зернових. Вони потрібні для забезпечення щоденної продовольчої безпеки, тобто харчування українців, які там живуть, і виконання необхідних весняних польових робіт із посіву ярих культур. 

Тепер же міністерство отримало підтвердження, що російські окупанти вивезли з кожного регіону близько 100 тис. т зернових — загалом приблизно 400 тис. т.  

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай також зазначив, що з регіону вивезено близько 100 тис. т — це тільки перевірені дані. Скільки насправді — поки невідомо.

«Із Луганщини росіяни вивезли або знищили обсяг потреб жителів області у зернових майже на три роки, посівну не розпочато… Річна потреба Луганщини у її межах до 24 лютого 2022 р. складала 60 тис. т зерна. Разом із окупованими у 2014 р. територіями — 240 тис. т. Втім, понад 90% землі під потреби аграріїв було зосереджено у північній частині області, яку ворог окупував у 2022 р. та де ще тривають бої. Саме ці території забезпечували зерновими всю область і до 2014 р.», — цитує Гайдая повідомлення Луганської ОВА.