росія погрожує вийти із зернової угоди

14 жовтня 2022, 09:15 2361

росія направила в ООН скарги щодо невиконання угоди про експорт зерна з Чорного моря і готова відмовитися від продовження угоди наступного місяця.

Про це Reuters повідомив постійний представник рф при ООН у Женеві Геннадій Гатілов.

За його словами, в середу рф направила лист генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу, в якому виклала перелік претензій. Їх мають обговорити під час зустрічі представників організації з російською стороною в москві в неділю.

«Якщо ми побачимо, що на російській стороні угоди нічого не відбувається — експорту російського зерна та добрив, то вибачте, нам доведеться подивитися на це по-іншому», — сказав він.

На запитання, чи може росія не підтримати продовження угоди щодо зерна, дипломат заявив: «Є можливість… Ми не проти постачання зерна, але ця угода має бути рівноправною, вона має бути справедливою і справедливо виконуватись усіма сторонами».

Уточнюється, що угода, досягнута за посередництва ООН і Туреччини в липні, відкрила Україні шлях до відновлення експорту зерна з чорноморських портів, натомість москва отримала гарантії на власний експорт зерна та добрив.