Пріоритетне розмінування сільгоспугідь потребує $1,5 млрд

03 квітня 2023, 13:52 1159

Близько 30% території України, а саме 174 тис. км², є потенційно небезпечними через замінування.

Як повідомляє Європейська Бізнес Асоціація, Міністерство оборони України налічує 349 імовірно забруднених та забруднених територій, на половині яких розташовуються землі сільськогосподарського призначення. Така складна ситуація із замінуванням земель ставить суттєву загрозу роботі аграрного бізнесу, створює ризики для життя аграріїв, призводить до втрати інвестицій та можливостей для модернізації агросектору.

«Щодня спеціальні служби обстежують близько 70 га землі. Зокрема, проводиться оперативне реагування на вибухонебезпечні предмети в житлових зонах, на об’єктах критичної інфраструктури, господарського призначення, до цих робіт залучаються урядові підрозділи — ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція, та гуманітарне розмінування, яке передбачає повне усунення усіх ризиків з гарантією якості розмінування, що виконується неурядовими сертифікованими операторами», — пояснюють у ЄБА.

Сьогодні до гуманітарного розмінування залучені 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців, що працюють на усіх територіях, окрім зони ведення бойових дій та прилеглих до лінії зіткнення територій. Гуманітарне розмінування розпочинається з нетехнічного обстеження території, визначення небезпечних ділянок, безпосереднє розмінування після ідентифікації місць уражень, зовнішній контроль якості. 

«Фактично забруднених територій може виявитись близько 10% від згаданих 174 тис. км², однак ідентифікація безпосередньо небезпечних ділянок є тривалим та дороговартісним процесом. Щоб прискорити етап нетехнічного обстеження, вже зараз Мінекономіки разом із Мінагрополітики та програмою ПРООН проводять пілотний проєкт у Київській області з використанням сучасних дронів для обстеження територій. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження одного гектару може складати 5-7 тис. грн, однак в умовах високого попиту і недостатньої кількості спеціалістів вартість розмінування гектару може перевищувати вартість самої землі», — вважають в ЄБА.

Змінити цю ситуацію, на думку експертів, можна завдяки збільшенню кількості операторів та фахівців на ринку протимінної діяльності. На створення оператора протимінної діяльності потрібно мінімум пів року — 4 місяці (400 годин) навчання саперів та 2-3 місяці сертифікації компанії. Ситуація уповільнюється через те, що наразі в Україні тільки два органи надають відповідну сертифікацію — при Міноборони та ДСНС, і тільки три центри проводять навчання саперів. Орієнтовна вартість обладнання однієї групи саперів з 10 людей — $100-150 тис. Незабаром в Україні може з’явитися ще 40 компаній-операторів протимінної діяльності, адже саме стільки наразі проходять сертифікацію та навчання фахівців.

Наразі в міжвідомчій робочій групі з розмінування, яка координується Мінекономіки, пріоритетним планом визначено 470 тис. га потенційно забруднених земель сільськогосподарського призначення. В першу чергу заходи з обстеження відбуватимуться на землях, де вирощуються овочеві культури, друга черга — рілля та зернові культури, третя — усі інші землі сільськогосподарського призначення. 

«Водночас тільки пріоритетне розмінування сільгоспземель вартуватиме близько $1,5 млрд, за даними Світового банку», — додали в асоціації.