Органічній продукції допоможуть «топтати» дорогу в ЄС

31 жовтня 2016, 11:26 2528

За останні декілька років Україна стала надійним постачальником органічної продукції до країн ЄС завдяки своєї якості та конкурентоспроможності.

Про це розповіла заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час конференції «Постачання органіки з України 2016», яка відбулася наприкінці жовтня в в Німеччині, повідомляє Мінагропрод.

«Майже 300 фермерів займаються виробництвом органічної продукції, обсяги якої перевищують внутрішнє споживання. Близько 400 тис. га землі в Україні сертифіковано для органічного сільського господарства. Більше 80% загального експорту даної продукції йде до ЄС. Українська органічна продукція має великий попит у іноземних споживачів. Але сьогодні українські експортери та європейські дистриб’ютори стикаються з низкою проблем у своїй роботі», — зазначила Ольга Трофімцева.

Вона розповіла, що Мінагропрод буде працювати над тим, щоб регуляторні бар’єри для імпорту української органічної продукції до країн ЄС були знижені.

«Сьогодні триває дискусія щодо доцільності існування подвійної перевірки органічної продукції з України та ще 9 країн при експорті до ЄС. Перша перевірка продукції відбувається перед перетином кордону нашими національними контролюючими органами, а потім перевірка має проводитись і в країні призначення. Ці «добровільні директиви», введені Єврокомісією, додають зайвої роботи та витрат не тільки вітчизняним експортерам, але й іноземним покупцям. Імпортери втрачають час і гроші через додаткові аналізи, а це впливає на конкурентоспроможність наших продуктів», — пояснила Ольга Трофімцева.

Основним «домашнім завданням» міністерства буде створення повноцінного реєстру виробників органічної продукції в Україні, який допоможе мати чітку і прозору картину органічного сектору країни. За словами Ольги Трофімцевої, команда Мінагропроду активно опрацьовує цей напрямок.

Також Ольга Трофімцева розповіла, що зараз європейські колеги готують до запуску нову електрону систему сертифікації для імпорту продукції.

«Європейська комісія запропонувала створити нову електрону систему сертифікації для імпортної органічної продукції. Це допоможе простежувати продукцію під час транспортування для прозорості торгівлі та зниження ризиків шахрайства. Мінагропрод активно підтримує цю пропозицію, тому що це надасть можливість підвищити рівень довіри іноземних споживачів до якості української органічної продукції, а також значно знизить рівень витрат для наших контролюючих органів», — зазначила заступник та додала, що постанова ЄК про перехід на електронну систему сертифікації вступить у силу протягом 6 місяців, а запуск планується вже у квітні 2017 року.


Для довідки: виробництво органічних продуктів в останні роки в Україні продовжує активно розвиватися. За 12 років (2003-2014 рр.) кількість українських виробників органіки зросла в 6 разів.