ОЕЗи працюють з мінімальним прибутком в очікуванні нового сезону

03 червня 2024, 09:25 1082

Темпи експорту української соняшникової олії у липні серпні можуть сповільнитися.

Як повідомляють аналітики кооперативу ПУСК, створенного у межах ВАР, у травні було законтрактовано 620 т олії на експорт, який відбувався швидкими темпами.

«Ціни на соняшникову олію зростають через обмежену пропозицію на світовому ринку. Основними виробниками соняшникової олії у світі є рф та Україна. росія експортує більшість своєї продукції до Китаю, тоді як інші країни-покупці звертаються до України, де пропозиція є обмеженою. Це призводить до зростання цін на соняшникову олію.

Закупівельна ціна на соняшник  в Україні перевищила 18 тис. грн за тонну, і заводи готові купувати його навіть за високими цінами через низький рівень запасів. Відновлення роботи портів у лютому – березні призвело до значного зменшення запасів соняшнику, що також впливає на зростання цін», — зазначають фахівці.

Переробні заводи (олійноекстракційні заводи — ОЕЗ) працюють із мінімальним прибутком в очікуванні нового сезону олійних культур. 

«Поточні ціни часто приносять заводам мінімальний прибуток або навіть збитки, але їхня головна мета — підтримувати роботу до початку сезону ріпаку, коли на переробку надійде новий врожай. Цього тижня очікується подальше зростання цін на соняшник. Заводи продовжуватимуть купувати соняшник за наявними цінами, які коливаються в межах 18,1-18,2 тис. грн, — вважають аналітики і зазначають, що закупівельні ціни досягнуть 19 тис. грн за тонну найближчим часом.