На Житомирщині створили конопляний кластер

14 лютого 2023, 11:14 2897

Кластер з вирощування технічних конопель MA'RIJANNI HEMP INDUSTRIAL PARK засновано 13 лютого 2023 року в Житомирській області.

Про це розповів у Facebook ексмер Глухова та власник бренду здорового харчування «Десналенд» Мішель Терещенко.

Він зазначив, що відповідне рішення було ухвалено на зустрічі начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віталія Бунечка, його заступників та голови Хорошівської громади Володимира Столярчука.

«Йдеться про перетворення старого льонозаводу в селі Рижани на сучасний кластер з вирощування та переробки технічних конопель. Це дуже гарний проєкт, який сприятиме відбудові та європейській інтеграції України, що створить альтернативу постачанню з Китаю», — пояснив Мішель Терещенко.

Він підкреслив, що така ініціатива дозволить відродити традицію текстильної коноплі в Житомирі та Європі.

«Навколо заводу з дефібрації буде створено індустріальний парк для всіх українських підприємців, які хочуть приїхати і працювати на конопляних продуктах на місці, будучи впевненими в хорошому забезпеченні основною сировиною. Малі та великі компанії у сфері текстилю, упаковки та біологічно розкладаних рушників, якісного паперу, ізоляційних та будівельних матеріалів, нетканих матраців, агроволокна або пелет з біомаси очікуються та вітаються.

13 лютого залишиться ювілейною датою створення найбільшої в Європі плантації промислових конопель, яка, отже, буде в Україні», — підсумував Терещенко.