На Житомирщині обробляється 9% від загальнонаціональних органічних площ

23 квітня 2021, 09:45 2899

На Житомирщині під органічним землеробством знаходиться 24,8 тис. га, що складає близько 9% усіх сертифікованих площ в Україні.

Про це повідомила керівник Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Наталія Арендарчук під час регіонального форуму «Органічна Украі?на 2021. Житомир».

«Виробництвом органічної продукції в області займається 20 сільськогосподарських підприємств у різних галузях. Протягом останніх років зросла кількість сертифікованих видів діяльності. Якщо в 2014 р. це було лише рослинництво та тваринництво, то у 2020 р. 14 підприємств задіяні у рослинництві, 4 — у тваринництві, 4 — у переробці, 2 — займаються дикоросами, 1 — бджільництвом та одне підприємство-трейдер органічної продукції», — зазначає Наталія Арендарчук.

За її словами, такі показники свідчать про збільшення обсягів виробництва в області та розширення ринку збуту. Останніми роками на Житомирщині спостерігається тенденція наповнення внутрішнього ринку органічною продукцією за рахунок налагодження переробки органічної сировини.

«В попередній Програмі розвитку агропромислового комплексу Житомирської області до 2020 року реалізовувалась підтримка органічних товаровиробників за рахунок коштів з обласного бюджету на відшкодування вартості сертифікації на рівні 50% понесених витрат, але не більше 50 тис. грн на одне господарство. А також відшкодування 20% вартості за придбання органічного насіннєвого матеріалу, але не більше ніж 400 га на 1 га сертифікованої площі», — розповідає Наталія Арендарчук.

Вона зазначила, що за період дії цієї програми (2016-2020 рр.) підтримкою скористалися 12 сільськогосподарських підприємств на загальну суму 793 тис. грн.

«У Стратегії розвитку агропромислового комплексу Житомирської області на 2021-2027 роки саме органічне виробництво визначено як головний напрям. Для налагодження розвитку цього виду діяльності в регіоні є можливість, досвід та потенціал», — резюмувала Наталія Арендарчук.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua