Мобілізація, брак кадрів і логістика. Про які проблеми говорить бізнес в Україні

29 липня 2023, 09:50 2134

Європейська Бізнес Асоціація вже вчетверте проводить опитування регіонального бізнесу у чотирьох стратегічних регіонах, де зосереджені регіональні офіси асоціації — Львів (об’єднує компанії західних областей), Одеса (об’єднує компанії південних областей), Харків (об’єднує компанії східних областей), Дніпро (об’єднує компанії деяких центральних областей).

Порівняно з 2022 роком оцінки ведення бізнесу в усіх регіонах дещо покращились, однак продовжують залишатися у негативному вимірі за 5-бальною шкалою (де 3 — нейтральна оцінка). Про це йдеться у повідомленні ЄБА.

Так, ситуацію у Львові бізнес оцінив у 2,64 бали, Одесі — 2,47 бали та Дніпрі — 2,25 бали. У цих регіонах ситуація, на думку бізнесу, є дещо кращою, аніж у Харкові — 1,62 бали. Водночас умови ведення бізнесу компанії переважно оцінюють як складні, і тільки у Львові більшість вважають їх задовільними.

Спільними викликами для більшості регіонів є питання мобілізації, передбачуваності процедури бронювання, відтоку робочої сили за кордон та здійснення закордонних відряджень. У більшості регіональних компаній у лавах Збройних сил наразі служать до 20% від військовозобов’язаних співробітників, найбільш напруженою ситуація є у західному регіоні, де тільки у 4% компаній немає мобілізованих працівників. Під час планування своєї діяльності більшість компаній орієнтуються на закінчення війни у перспективі 1-3 років.


Для довідки: опитування проводилося з 4 по 24 липня, участь у дослідженні взяли представники 74 компаній з регіональних офісів Європейської Бізнес Асоціації.