Думка: Аграрії позбавлені доступу до інноваційної агрохімії

07 березня 2018, 10:26 3774

В Україні вже два роки діє поправка до закону «Про пестициди та агрохімікати», яка позбавляє українських аграріїв доступу до інноваційних продуктів.

Про це зазначив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький, коментуючи важливість ухвалення законопроекту №6606, який зареєстрований у Верховній Раді.

«Аби зареєструвати пестицид в Україні, його потрібно дослідити. На жаль, діюча законодавча норма забороняє ввезення на дослідження зразків пестицидів, що не зареєстровані в країнах виробництва. У запропонованому законопроекті № 6606 йдеться про ввезення пестицидів на територію України для дослідження у відповідних інститутах для подальшої реєстрації», — пояснює Тарас Висоцький.

«Наприклад, завод знаходиться в Німеччині і виробляє продукцію, яка продається у Франції. При цьому не потрібно, щоб вона була зареєстрована в Німеччині. У Китаї виробляється агрохімія для всього світу, але не всі препарати зареєстровані в цій країні і далеко не всі там продаються, бо в цій країні може не бути потреби у їх використанні. Наприклад, немає шкодочинних організмів, проти яких направлена дія препарату», — коментує генеральний директор компанії «Ерідон» Сергій Кролевець.

На його думку, наразі українські аграрії позбавлені доступу до інноваційних препаратів.

«Через рік ми відчуємо проблему доступу до нових діючих речовин, позаяк до використання сільгоспвиробники мають все ті ж діючі речовини, а раси шкодочинних організмів з'являються нові», — резюмував Тарас Висоцький.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua