Мартинюк: Прогноз урожаю пшениці зберігається на рівні 23 млн т

03 серпня 2018, 09:36 2304

Міністерство аграрної політики і продовольства України зберігає прогноз врожаю пшениці на рівні 23 млн т.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк на своїй сторінці в Facebook.

«Станом на 1 серпня намолочено 18,481 млн т пшениці. Середня врожайність — 35,3 ц/га. Обмолочено 5,24 млн га, що становить 79% плану. Ми зберігаємо прогноз врожаю пшениці на рівні 23 млн т», — написав він.

За словами Мартинюка, виходячи з фактичних показників і погодних умов в областях, де роботи ще тривають (це переважно захід країни), пропозиція продовольчої пшениці врожаю 2018 року складе 11 млн т.

«Це найбільш консервативна, песимістична оцінка, що реалізується при найбільш несприятливому сценарії та за сукупністю всіх можливих негативних факторів. Однак навіть у цій моделі обсяг в 11 млн т більше ніж удвічі перевищує попит внутрішнього ринку на продовольчу пшеницю, який оцінюється в 5 млн т», — написав Мартинюк.

Він вказав, що через неврожаї в основних країнах-постачальниках зерна ціни на зовнішніх ринках на пшеницю зростають і це підвищує маржинальність експорту з України.

«Я хочу офіційно повідомити, що забезпечення внутрішнього ринку і стабільність цін на ключові продовольчі товари є абсолютним пріоритетом. У найближчі дні з учасниками зернового ринку-експортерами зерна буде підписаний меморандум про взаєморозуміння в поточному маркетинговому році. Це вже традиційний документ, але, з огляду на ряд зовнішніх і внутрішніх факторів, ми плануємо вже зараз на старті сезону закріпити в ньому ліміт експорту пшениці продовольчих класів на середньострокову перспективу», — зазначив перший заступник міністра.